Για το “Σύλλογο Ελαιουργών Χανίων” ο κ. Μιχάλης Χαιρετάκης σχολιάζει αυτή είναι η στιγμή η κατάλληλη για τους παραγωγούς. «Προσωπική μου άποψη είναι πως οι παραγωγοί πρέπει να πουλήσουν τα λάδια τους τώρα, σε 5-10 ημέρες, γιατί οι τιμές είναι εξαιρετικές» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Χαιρετάκη «τη Δευτέρα- Τρίτη (σ.σ. σήμερα – αύριο) η Ισπανία αναμένεται να ανακοινώσει κάποιες νέες προβλέψεις για τη δική της παραγωγή και αυτό πιστεύω ότι θα επηρεάσει τις τιμές. Πιθανόν να δούμε να ανεβαίνουν, πιθανόν να κάνουν και “κοιλιά”. Πριν δύο ημέρες στα βυτία είχαμε μια μείωση 5-10 λεπτά που στον παραγωγό δεν πέρασε καθόλου καθώς τώρα ανάμεσα στα ελαιουργεία γίνεται “η μάχη του τσουβαλιού” για το ποιος θα πάρει περισσότερους πελάτες. Όμως το λάδι πλέον είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν και για τη διαμόρφωση της τιμής του μετράει η ψυχολογία και όχι οι αντικειμενικές συνθήκες και του τι συμβαίνει στην αγορά».

Αιτία του αυξημένου ενδιαφέροντος για το Ελληνικό και το Κρητικό λάδι σύμφωνα με τους ελαιουργούς είναι πως η Ισπανία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια φέτος δηλώνει μείωση -48% στην παραγωγή της, η Ιταλία 30%, ενώ ακόμα και η Τυνησία παρουσιάζει μια μικρή μείωση. Οι μόνες χώρες που εμφανίζουν αύξηση παραγωγής είναι η Ελλάδα και η Τουρκία για αυτό και το λάδι τους έχει μεγάλη ζήτηση.

«Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν έχουν πουλήσει τα λάδια τους, όχι μόνο το φετινό, αλλά και το περσινό, πιθανόν και το προπέρσινο. Πιστεύω ότι τώρα μπορούν να το δώσουν σε μια πάρα πολύ καλή τιμή. Αν πχ. Έχω 10 τόνους λάδι περσινό και φετινό και το πουλήσω σήμερα θα πάρω περίπου 50.000 ευρώ, με εφορία 20% θα πληρώσω 10.000 φόρο κάτι που σημαίνει ότι θα πάρω καθαρά 40.000 ευρώ. Αν δεν πουλήσω το λάδι και πέσουν οι τιμές στα 3,50 το κιλό, τότε με το φόρο ο παραγωγός για την ίδια ποσότητα δεν θα εισπράξει πάνω από 28.000 ευρώ. Η διαφορά είναι μεγάλη. Για μένα τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσεις γιατί οι τιμές σήμερα είναι εξωπραγματικές , στο μέλλον δεν μπορεί να κρατηθεί το λάδι σε αυτό το ύψος. Στην δική μας περιοχή στην Κίσσαμο τα περισσότερα ελαιουργεία πληρώνουν 4,90 το κιλό!» καταλήγει ο κ. Χαιρετάκης.

Χανιώτικα Νέα

Μοιράσου: