Οι νέοι δεν έχουν πάντα δίκιο, αλλά η κοινωνία που τους αγνοεί έχει πάντα άδικο.

Παρατηρούσα τις έντονες κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών τις περασμένες ημέρες.

Είχα καιρό να δώ καθολική συμμετοχή των φοιτητών σε πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στις αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι σαφές πλέον πως η Υπουργός Παιδείας, προσπαθεί να υποβαθμίσει την δημόσια εκπαίδευση προς όφελος των ιδιωτών. Αυτό είναι ξεκάθαρο αφού με τις νέες ρυθμίσεις πλέον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολλέγια εξομοιώνονται με τα δημόσια και έχουν την ίδια αναγνώριση. Την ίδια στιγμή καταργεί την λειτουργία των 37 νέων τμημάτων που είχαν δρομολογηθεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τμήματα των οποίων ο σχεδιασμός εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης για την παιδεία που είχαν σχεδιαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές. Όλα αυτά γίνονται με γοργούς ρυθμούς. Και εφόσον έχει πρώτα υπάρξει η παρουσίαση των δημόσιων πανεπιστημίων ως χώροι ανομίας . Δεν ξεχνάμε, πως προεκλογικά η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να απαξιώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως κύριο επιχείρημα για την κατάργηση του , την σύνδεση του δημόσιου πανεπιστημίου με την παραβατικότητα και την ανομία.

Δεν θέλω να αναλύσω το γεγονός ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ακαδημαϊκός θεσμός συνυφασμένος με την δημοκρατία. Αλλά θέλω να επικεντρωθώ στο ότι το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί άσυλο ιδεών, λόγου, δράσεων και γενικότερης ελευθερίας κάτι που στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά ιδρύματα δεν υπάρχει. Ελευθερία ιδεών που προφανώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει να εμποδίσει. Προσπαθεί με αυτό τον τρόπο, υποβαθμίζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα, να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι οι νέοι πρέπει να μπουν σε ένα σύστημα όπου θα αποδέχονται τα υπάρχοντα πλαίσια αλλιώς θα υπάρχουν τιμωρητικές διαδικασίες και θα ακολουθήσουν οδηγίες χωρίς να τις αμφισβητούν.

Την ίδια στιγμή που η τριτοβάθμια εκπαίδευση καταρρέει με τα μέτρα της κυβέρνησης, οι μαθητες των σχολείων, γυμνασίων και λυκείων βγήκαν επίσης στους δρόμους.

Όπως τα ίδια τα μαθητικά κινήματα δηλώνουν οι ελλείψεις στα δημόσια σχολεία είναι πάρα πολλές. Αρχικά υπάρχει τεράστια έλλειψη σε δασκάλους, και ήδη εν μέσω του πρώτου διδακτικού τετραμήνου έχουν χαθεί αρκετές διδακτικές ώρες λόγω των ελλείψεων. Μάλιστα τονίζουν πως πολλά από τα μαθήματα που δεν πραγματοποιούνται είναι κύρια μαθήματα, τα οποία εξετάζονται και στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Στον αγώνα αυτό πλάι στους μαθητές συμπορεύονται και οι σύλλογοι γονέων κηδεμόνων, όπου δήλωσαν πως πέρα από τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών, υπάρχουν σχολεία σε κτιριακές εγκαταστάσεις με προβλήματα θέρμανσης αλλά και προβλήματα που έχουν προκύψει από την έλλειψη συντήρησης. Προφανώς για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι πιο σημαντική η ρύθμιση αναγνώρισης των ιδιωτικών πτυχίων παρά η κάλυψη όλων των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών.
Συμπερασματικά, η υποβάθμιση της παιδείας γίνεται με γοργούς ρυθμούς από την κυβέρνηση της ΝΔ και η συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου και των επιχειρηματιών όλο και πιο έντονη.

Και το ερώτημα που θέτω είναι το εξής:

Θα τους αφήσουμε να ιδιωτικοποιήσουν την Παιδεία;

Μ. Χαιρετάκης: «Θα τους αφήσουμε να ιδιωτικοποιήσουν την Παιδεία;»

Μοιράσου: