Το περίπου 30% και ίσως λιγότερο, της περυσινής παραγωγής ελαιολάδου στον νομό Χανίων παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες των ελαιοτριβείων καθώς οι παραγωγοί τηρούν στάση αναμονής για να το διαθέσουν σε μια καλύτερη τιμή. Κάποιοι παραγωγοί πιστεύουν  ότι θα μπορούσε η τιμή να πλησιάσει ξανά τα 4 ευρώ όπως συνέβη στις αρχές της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος των ελαιουργών Χανίων Μιχάλης Χαιρετάκης, η τιμή του ελαιολάδου είναι ένα διεθνές χρηματιστήριο και καθορίζεται κυρίως από τους Ισπανούς. Καλεί τους παραγωγούς να κόψουν το λάδι τους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου πριν αρχίσει η νέα παραγωγή, καθώς στις δεξαμενές τους θα πρέπει να μπει το φρέσκο λάδι. Αυτή τι στιγμή η τιμή κυμαίνεται στα 2,50 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εκπροσώπων του κλάδου από το Ηράκλειο, συνολικά παρήχθησαν στο νησί περίπου 50.000 τόνοι και από αυτούς οι 10.000 είναι ακόμα αδιάθετοι, αλλά ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να προσδιοριστεί καθώς είναι άγνωστο το πόσο ακριβώς είναι το λάδι που κρατούν οι παραγωγοί στις δικές τους αποθήκες.

https://www.neatv.gr/inteo-a-kopsoin-to-ladi-tois-ti-lene-oi-elaioirioi-iia-tin-timi/

Μοιράσου: