«Όταν ένας υγιής ελαιόκαρπος φθάσει στο ελαιουργείο απ’ αυτό εξαρτάται η μετέπειτα  ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου αφού κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι τεχνικές που θα χρησιμοποιήσει, οι θερμοκρασίες οι χρόνοι και η καθαριότητα του».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Msc Μανώλης Σαλιβαράς υπεύθυνος διευθυντής της Εταιρείας Ελέγχου και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ελαιολάδου Multichromlab μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στο ΕΒΕΧ, ο Σύλλογος ιδιοκτητών ελαιουργείων Ν. Χανίων και το Επιμελητήριο το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιουλίου στην αίθουσα διαλέξεων «Δ. Γαγάνης» του φορέα.

Ο κ. Σαλιβαράς αναφερόμενος στις βασικές προϋποθέσεις για την διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου επεσήμανε την αντικατάσταση των τσουβαλιών από πλαστικά τελάρα με τα οποία θα γίνεται η μεταφορά της ελαιοκομιδής, το πλύσιμο του καρπού στα ελαιουργεία μόνο με καθαρά νερά και την γενική καθαριότητα του χώρου.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας από ελαιουργούς και ελαιοπαραγωγούς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε όλη την Ελλάδα τα ελαιουργεία κυρίως λειτουργούν με γνώμονα την ποσότητα και όχι την ποιότητα. Και βέβαια δεν είναι μόνον οι ελαιουργοί που φταίνε γι’ αυτό, είπε, είναι και οι παραγωγοί που σπρώχνουν τους ελαιουργούς και προτιμούν τα ελαιουργεία που βγάζουν ποσότητα, χωρίς να δίνουν σημασία στην ποιότητα.

Ο κ. Σαλιβαράς ανέφερε ακόμη ότι σε γενικές γραμμές όταν πηγαίνεις για ανέβασμα της ποιότητας, ‘έχεις μια πτώση στην ποσότητα» ενώ υπογράμμισε ότι «τα ελαιουργεία πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να ακούνε τους ειδικούς και να κάνουν τις αλλαγές, όσες από αυτές μπορούνε. Με μερικές αλλαγές και αλλαγή νοοτροπίας μπορούν να γίνουν τα πράγματα πολύ καλύτερα» τόνισε ο ομιλητής .

Με την σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργών Νομού Χανίων Μιχάλης Χαιρετάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «οι δυνατότητες των συναδέλφων των ελαιοτριβείων είναι πάρα πολύ μεγάλες. Οι περισσότεροι ελαιοτριβείς είναι συνειδητοποιημένοι. Πρέπει να σκεφτούμε τι κάνουν οι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία και να παίρνουμε παραδείγματα για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε περισσότερο την ποιότητα του ελαιολάδου.

Μοιράσου: