Αναψαν… φωτιές οι αναφορές για αδήλωτες ποσότητες στα ελαιοτριβεία

Σε “βραχνά” για τους ελαιοπαραγωγούς εξελίσσεται η φορολογία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για φαινόμενα αδήλωτων ελαιολάδων.

«Η φορολόγηση έχει αναγκάσει πολλούς παραγωγούς να θέλουν να βγάλουν το λάδι τους “μαύρο” χωρίς έγγραφα, παραστατικά, αποδείξεις» καταγγέλει ο κ. Δ. Βλαστάκης πρόεδρος του Α.Σ. Γραμβούσας.

Το ζήτημα το έβαλε σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΕΔΗΚ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας κ. Δημήτρης Βλαστάκης, ο οποίος μιλώντας στα “Χ.Ν.” τονίζει πως «ο κόσμος με τη βαριά φορολογία κοιτάζει πως να μην φορολογηθεί , είναι απλό! Αυτό το βρήκαν κάποια ελαιουργεία – δεν ξέρω ποία είναι αυτά -και δέχονται να τους βγάλουν λάδι, χωρίς αποδείξεις, παραστατικά κτλπ. Έτσι σε αυτά τα ελαιουργεία προσφεύγουν πολλοί παραγωγοί για να μην φορολογηθούν φεύγοντας από τα συνεταιριστικά ελαιουργεία που δεν θέλουν και δεν μπορούν να κάνουν τέτοια πράγματα» αναφέρει, συμπληρώνοντας πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε «πολλά συνεταιριστικά ελαιουργεία θα κλείσουν καθώς δεν θα έχουν έργο, δεν θα έχουν δουλειά.»

Ο κ. Βλαστάκης τονίζει την ανάγκη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν τη δουλειά τους. «Την πολιτεία δεν την ενδιαφέρει αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά την ενδιαφέρει μόνο να βάζει φόρους σε αυτούς που είναι συνεπείς; Δεν κοιτάζει πως θα περιστείλει αυτήν την κατάσταση; Έχει μηχανισμούς για να ξεκινήσει από τα συνεταιριστικά ελαιουργεία -που πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε ένα που να κάνει κάτι τέτοιο- και να προχωρήσει και στα ιδιωτικά για να δούμε ποίος τα κάνει αυτά τα πράγματα. Οι συνεταιρισμοί θα κλείσουμε και δεν φταίμε εμείς αλλά η πολιτεία που δεν κάνει αυτό που πρέπει» καταλήγει.

 

Σύμφωνα με τα συνεταιριστικά ελαιουργεία σε αυτές τις πρακτικές συναινούν ορισμένα ιδιωτικά ελαιουργεία, με αποτέλεσμα για τα πρώτα να υπάρχει σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας. Από τη μεριά πάντως του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων, ο πρόεδρος του κ. Μιχάλης Χαιρετάκης απαντάει πως «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Απλά ορισμένοι παραγωγοί που θέλουν να μην φορολογηθούν για το λάδι που παράγουν υποβάλλουν τέτοια αιτήματα στα ελαιουργεία που όμως δεν γίνονται δεκτά».

Για το θέμα αυτό πάντως αναμένεται εντός των ημερών να υπάρξει ενημέρωση σε επίπεδο Υπουργείο και βουλευτών.

ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ

«Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δεν κάνει τέτοιες συναλλαγές, αυτά πολλές φορές είναι λόγια του “καφενείου” από ορισμένους παραγωγούς» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ελαιουργείων Ν. Χανίων κ. Μ. Χαιρετάκης.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δεν κάνει τέτοιες συναλλαγές. Λόγια έχω ακούσει από αρκετούς αλλά στη δικιά μου αντίληψη δεν έχουν πέσει τέτοιες πρακτικές» δηλώνει ο κ. Μιχάλης Χαιρετάκης πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαιρετάκη υπάρχουν αιτήματα από παραγωγούς τα οποία όμως δεν γίνονται αποδεκτά από τα ελαιουργεία.

«Έχω ακούσει από διάφορους παραγωγούς να λένε αν γίνεται να μην φανεί το λάδι που παρήγαγαν κτλπ. Όταν τους απαντάμε ότι δεν γίνεται γιατί δεν είναι νόμιμο το αντιλαμβάνονται και το συμμερίζονται. Υπάρχουν όμως κουβέντες του “καφενείου” από κάποιους που ισχυρίζονται πχ. ότι έβγαλα στο ελαιουργείο του Α΄ το λάδι και μου το έβγαλε “μαύρο” δεν φαίνεται πουθενά δηλαδή ή στο ελαιουργείο του Β’ που μου δίνει καλύτερη τιμή. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια ορισμένων παραγωγών , μέσα από μια διαδικασία “παζαριού” , για να πάρουν όντως λάδι που να μην φαίνεται πουθενά ώστε να μην φορολογηθούν . Αλλά στα ελαιουργεία μας κάτι τέτοιο δεν γίνεται δεκτό! Τώρα επειδή πολλοί παραγωγοί έχουν στα σπίτια τους δεξαμενές αν πάρουν το λάδι και το κρατήσουν εκεί δεν είναι θέμα δικό μας, ούτε έχουμε αρμοδιότητα καμία για το πως θα το διαθέσουν, τι θα το κάνουν, αν θα το πουλήσουν σε τενεκέδες ή σε βυτία, αν το δώσουν νόμιμα ή παράνομα» αναφέρει ο κ. Χαιρετάκης.

Η πληρωμή της δακοκτονίας

Την ίδια στιγμή πάντως οι μετέχοντες στη δακοκτονία δεν έχουν πληρωθεί σύμφωνα με τον κ. Βλαστάκη, ο συνεταιρισμός του οποίου αναλαμβάνει εργολαβικά τη δακοκτονία σε πολλές περιοχές στο Νομό Χανίων. «Πάντα πληρωνόμαστε δύο διαβροχές μέχρι τον Σεπτέμβριο. Δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα και δεν έχουμε υπογράψει σύμβαση καν! Δεν μας καλεί η Περιφέρεια, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων να υπογράψουμε σύμβαση. Τι μας λένε; Ότι έστειλαν τώρα, πρόσφατα, στο Ελεγκτικό συνέδριο τα χαρτιά,. Τι έκαναν από τον Απρίλη που έγινε ο διαγωνισμός γιατί δεν τα έστειλαν τότε; Τα χρήματα υπάρχουν αλλά δεν μπορούμε να πληρωθούμε γιατί η γραφειοκρατική εργασία έχει καθυστερήσει πάρα πολύ » αναφέρει ο κ. Βλαστάκης.

http://www.sedik.gr/neo/el/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%89%CE%BD/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%89%CE%BD-2017/1344-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BD%CE%AC%CF%82-%CE%B7-%CE%B5%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%82

 

Μοιράσου: